top of page

Εγκυμοσύνη μετά τα 40.

Δρ. Κλήμης Νικηφόρος, Χειρουργός – Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

2 Μαΐ 2022

Ηλικιωμένη πρωτότοκος λέγεται η γυναίκα που στην πρώτη της εγκυμοσύνη είναι ηλικίας 35 ετών και άνω. Η πρώτη κύηση σε ηλικιωμένες γυναίκες παρουσιάζεται σε συχνότητα που κυμαίνεται από 1-4%, σύμφωνα με διάφορες στατιστικές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αν και πριν από μερικά χρόνια είχε αναφερθεί μείωση της συχνότητας αυτής, πρόσφατα έχει παρατηρηθεί αύξηση, που αποδίδεται σε διάφορους κοινωνικούς παράγοντες αλλά και στην πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπογονιμότητας. Τέτοιοι κοινωνικοί παράγοντες είναι οι μεταβολές στον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και η επαγγελματική ενασχόληση των γυναικών που τις αναγκάζει να αναβάλλουν την τεκνοποίηση σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Σήμερα αρκετές γυναίκες πετυχαίνουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. Σε αυτό συμβάλλει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έτσι ώστε γυναίκες με μακρόχρονη υπογονιμότητα να τεκνοποιούν σε προχωρημένη ηλικία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και οι επιπλοκές;
Η γνώση της ελαττωμένης πιθανότητας μιας νέας κύησης στις γυναίκες αυτές επιβάλλει το χαρακτηριστικό της παρούσας κύησής τους ως πολύτιμης και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων που αποβλέπουν στον περιορισμό των περιγεννητικών συμβαμάτων. Σε αυτές τις κυήσεις παρατηρούνται αυξημένες επιπλοκές και αυτές αποδίδονται κυρίως στις συνυπάρχουσες παθήσεις που πρωτοεκδηλώνονται στις γυναίκες αυτών των ηλικιών. Τέτοιες παθήσεις είναι η υπέρταση, τα ινομυώματα της μήτρας, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νεφροπάθειες κ.λ.π.
• Η πιο συχνή από τις μαιευτικές επιπλοκές είναι η προεκλαμψία. Αποτέλεσμα των παραπάνω επιπλοκών είναι η αυξημένη συχνότητα ανώμαλων τοκετών, που οδηγούν στη συχνότερη εκτέλεση των διαφόρων μαιευτικών επεμβάσεων, όπως είναι η καισαρική τομή και σε αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ο αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών της κύησης σε ηλικιωμένες πρωτότοκες γυναίκες, έχει αντανάκλαση στη μητρική θνησιμότητα που είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
• Επίσης η συχνότητα της εξωμήτριου εγκυμοσύνης είναι αυξημένη στις ηλικιωμένες γυναίκες καθώς και στα αρχικά στάδια της κύησης, το ποσοστό των αυτόματων εκτρώσεων .
• Το ποσοστό του χαμηλού βάρους νεογνών είναι μεγαλύτερο και οφείλεται τόσο στη μεγαλύτερη συχνότητα πρόωρου τοκετού, όσο και στην αυξημένη συχνότητα εμβρύων με καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη.
• Εμφανίζεται αυξημένο το ποσοστό των συγγενών ανωμαλιών, στις ηλικιωμένες πρωτότοκες γυναίκες και αυτό οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Πως μειώνονται αυτοί οι κίνδυνοι;
• Με στενή ιατρική παρακολούθηση. Είναι απαραίτητη μια στενή ιατρική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης στην αρχή και τουλάχιστον μια φορά το μήνα στη συνέχεια. Έτσι, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός θα το διαπιστώσει αμέσως και θα το φροντίσει κατάλληλα.
• Εκτός από το σύνολο των εξετάσεων που κάνει κάθε γυναίκα στην εγκυμοσύνη της, οι ηλικιωμένες πρωτότοκες είναι απαραίτητο να κάνουν προγεννητικό έλεγχο. Σε όλες λοιπόν τις ηλικιωμένες πρωτότοκες συνίσταται, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με χρωμοσωματικές ανωμαλίες, να γίνεται αμνιοπαρακέντηση μεταξύ 16ης-18ης εβδομάδας κύησης ή βιοψία τροφοβλάστης, η οποία γίνεται νωρίς στη 10η ή 11η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή μέσα σε πλαίσιο που μπορεί με μεγάλη ασφάλεια να γίνει διακοπή της κύησης αν παρουσιαστεί χρωμοσωματική ανωμαλία στο παιδί. Είναι επίσης πολύ σημαντικό μεταξύ 19ης και 22ης εβδομάδας κύησης, να γίνει ένα καλό «ανατομικό» υπερηχογράφημα ή υπερηχογράφημα β- επιπέδου, το οποίο ελέγχει αν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στα διάφορα όργανά του.

Συνοψίζοντας, στη ηλικία των 40 ετών είναι απολύτως δυνατό να μείνετε έγκυος κι ακόμη να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας χωρίς προβλήματα, με τον όρο ότι θα έχετε πάρει ώριμα την απόφασή σας και θα αποδεχτείτε τις αντιξοότητες αυτής της στενής ιατρικής παρακολούθησης.

bottom of page