top of page

Σύνδρομο Down

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, info@down.gr, https://www.down.gr

2 Μαΐ 2022

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που επηρεάζει 1/600 γεννήσεις και προκαλείται από την παρουσία ενός παραπάνω χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι. Το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια. Οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από αυτήν, ούτε είναι θύματα.

εν γνωρίζουμε τι προκαλεί το σύνδρομο Down. Εκείνο που γνωρίζουμε, όμως, είναι πως δεν πρέπει να κατηγορήσουμε κανέναν γι’ αυτό. Παρατηρείται σε όλες τις φυλές και σε όλο τον κόσμο και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, που είναι εμφανή όχι μόνο σωματικά, αλλά συνοδεύονται και από ένα βαθμό νοητικής ανεπάρκειας.
►Τα σωματικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται είναι το ασυνήθιστα στρογγυλό κεφάλι, η μικρή μύτη, τα κοντά άκρα, πιο χαλαροί μύες και αρθρώσεις, τα μεγαλύτερα βλέφαρα.
►Η νοητική ανεπάρκεια γίνεται αντιληπτή σε δύο διαστάσεις; της νόησης και της προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Ο βαθμός της κυμαίνεται από ήπια (ΔΝ: 50-70) και μέτρια (ΔΝ: 35-50) έως βαριά (ΔΝ: 20-35).

Η ύπαρξη ενός επιπλέον χρωμοσώματος οδηγεί σε δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπαίδευση των ατόμων αυτών.
Οι δυσκολίες αυτές εντοπίζονται στην όραση, την ακοή, την επικοινωνία, ενώ συχνά συνυπάρχουν καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο θυρεοειδή, παχυσαρκία, διαβήτης κ.λπ. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι τόσο καλά ανεπτυγμένο, όπως στα παιδιά που δεν έχουν σύνδρομο Down. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο επιρρεπή σε αρρώστιες ειδικότερα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Τέλος, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν δυσκολίες στη βραχύχρονη ακουστική μνήμη και την επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών.
Η εκπαίδευση ξεκινάει πολύ νωρίς στην ζωή ενός παιδιού με σύνδρομο Down και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του.

Οι ικανότητές τους έχουν παραδοσιακά υποτιμηθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους εκπαιδεύονται και μαθαίνουν πολλά πράγματα, όπως να γράφουν και να διαβάζουν, να επικοινωνούν, να εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, να κάνουν φίλους, να ακολουθούν κανόνες στην εργασία και σε κοινωνικά πλαίσια, να αθλούνται, να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν την ικανότητα να μάθουν χρησιμοποιώντας τις σωστές στρατηγικές και εργαλεία. Όλοι μπορούν να εργαστούν σε προστατευόμενα εργαστήρια και κάποιοι ως υπάλληλοι κάνοντας απλές δουλειές, στις οποίες ανταποκρίνονται με επιτυχία. Μπορούν να μάθουν να συνεργάζονται με τους συναδέρφους και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να φέρουν εις πέρας εκείνο που τους έχει ανατεθεί. Ασχολούνται με τις τέχνες στον ελεύθερο χρόνο τους, όπως το θέατρο ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Διαθέτουν αυξημένη κοινωνική κατανόηση, μπορούν δηλαδή να σκεφτούν και να ενεργούν με κατάλληλο τρόπο, ώστε να επιτύχουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη δημιουργία σχέσεων. Αυτό είναι απόρροια της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους στις συναισθηματικές νύξεις και τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων.
Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down ενδιαφέρονται να συνάψουν σχέσεις φιλικές και ερωτικές, ονειρεύονται, κάνουν σχέδια για τη ζωή τους. Μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια και απολαμβάνουν τις συζητήσεις με όποιον θέλει να τους ακούσει.
Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δεν είναι ίδιοι. Παρόλο που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, καθένας είναι μια μοναδική προσωπικότητα με τις ικανότητες και τις αδυναμίες του.

Μπορούμε να τους συναντήσουμε στο δρόμο, στο λεωφορείο, στο σχολείο, στη γειτονιά. Εκείνο που έχουν ανάγκη είναι η ευκαιρία να ενταχθούν και να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, όπως όλοι.

< Σύλλογος συνδρόμου Down Ελλάδος >
Ο Σύλλογος συνδρόμου Down Ελλάδος δημιουργήθηκε το 1990 με την προτροπή της κ. Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και για φορέα Παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται απευθύνονται σε γονείς και άτομα με σύνδρομο Down από τριών ετών και πάνω. Παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.

bottom of page