top of page
< Back

Ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί

sex

Γυφτοπούλου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος-Msc

3 Μαΐ 2022

Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί είναι για πολλούς το αντίδοτο της κοινωνίας σε καιρούς κρίσης, ενώ παράλληλα θεωρούνται το βασικό συστατικό της οικογενειακής ευτυχίας και θαλπωρής. Πολύ σημαντική επίσης είναι η συμβολή τους στην ανατροφή των παιδιών, καθώς ενθαρρύνουν την καλύτερη συμπεριφορά και σχολική επίδοση, βελτιώνουν την επικοινωνία γονέα-παιδιού και διδάσκουν στα παιδιά πώς να είναι καλοί φίλοι.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να καλλιεργήσουν και να προστατεύσουν τους δεσμούς αυτούς. Δυστυχώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο στην απαιτητική και περίπλοκη καθημερινότητα με τους φρενήρεις ρυθμούς. Οι οικογενειακοί δεσμοί δεν αναπτύσσονται ούτε διατηρούνται αυθόρμητα και με φυσικό τρόπο. Χρειάζεται προγραμματισμός και προσπάθεια. Χρειάζεται χρόνος.
Ο χρόνος που διαθέτει κανείς στην οικογένεια του είναι το καλύτερο δώρο. Όχι μόνο ενδυναμώνει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των μελών, αλλά παρέχει σε όλους αυτή την τόσο πολύτιμη αίσθηση της ασφάλειας και του ανήκειν.
Ο προγραμματισμός μπορεί να συνιστά πράγματι πρόκληση εάν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Θα πρέπει να ελεγχθούν τα προγράμματα όλων των μελών ώστε να βρεθεί μια κοινή ελεύθερη ημέρα και να οργανωθεί μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που θα τους ικανοποιεί όλους. Ένα σινεμά, μια βόλτα στο λουνα-πάρκ, ένα πικ νικ. Μια άλλη λύση είναι ένα βράδυ της εβδομάδας να «βαφτίζεται» ως «οικογενειακό» κι έτσι όλα τα μέλη να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να το αφήσουν κενό. Ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος μπορεί να επιτευχθεί επίσης με συχνές ημερήσιες εκδρομές. Στην περίπτωση αυτή όλα τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν και στην οργάνωση τους εάν αυτό είναι κάτι που τους προσφέρει ευχαρίστηση.
Εξαιρετικά αποτελεσματικός είναι επίσης και ο διαχρονικός τρόπος ενίσχυσης των οικογενειακών δεσμών που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σχεδόν σε όλες τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς, οι «οικογενειακές παραδόσεις».
Παλαιότερα, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα ήταν κοινά για όλες τις οικογένειες της κοινότητας. Σήμερα η κάθε οικογένεια εχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δικές τις παραδόσεις, είτε ακολουθώντας κάποιο έθιμο ή παραλλαγή του, ή επινοώντας μια τελείως νέα δική της παράδοση.
Για παράδειγμα, μια οικογενειακή παράδοση μπορεί να είναι να συμμετέχουν όλοι στην εκτέλεση μιας περίπλοκης και χρονοβόρας συνταγής κάθε Χριστούγεννα ή να παίζουν κάποιο ιδιαίτερο παιχνίδι τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όλη η οικογένεια μπορεί επίσης να επισκέπτεται ένα αγαπημένο μέρος μόλις μπαίνει η Άνοιξη, ή να λαμβάνουν όλοι κάθε χρόνο μέρος σε ένα αγώνα δρόμου 5 χλμ. Οι επιλογές εδώ είναι αμέτρητες αλλά είναι σημαντικό να καταλήγουν από κοινού σε μια δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει και τους ευχαριστεί όλους.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται συχνά χρόνος επικοινωνίας. Οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οικογενειακά γεύματα έχουν θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ενώ παράλληλα ενισχύουν την επικοινωνία και την εγγύτητα μεταξύ των μελών. Εάν τα προγράμματα δεν επιτρέπουν ένα οικογενειακό δείπνο μπορεί η οικογένεια να απολαμβάνει από κοινού ένα πλούσιο κυριακάτικο πρωινό. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ένα ήρεμο οικογενειακό γεύμα χωρίς περισπασμούς από κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Ως κοινός χρόνος μπορει να αξιοποιηθεί ακόμα και αυτός που αφιερώνεται για τις δουλειές του σπιτιού. Ένα πρόγραμμα επιμέρους αναθέσεων και ομαδικής εργασίας στο τέλος της οποίας όλοι θα ανταμειφθούν με μια βόλτα ή ένα γλυκό, όχι μόνο ενδυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τις συγκρούσεις και τριβές που οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι αναλαμβάνουν περισσότερες υποχρεώσεις στο σπίτι από αυτές που τους αναλογούν.
Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι αυτοί που προσφέρουν μια διαρκή υποστήριξη και προστασία, στο κάθε μέλος, για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι αυτοί που επιτρέπουν σε όλα τα μέλη να χαίρονται μαζί όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά και να αντιμετωπίζουν από κοινού τις μικρότερες η μεγαλύτερες δυσκολίες.
Η υποστήριξη των οικογενειακών δεσμών ενδυναμώνει την οικογένεια και οι αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται πιο εύκολα.

bottom of page